The Festival

 

Glatz Ferenc-nek,
a Magyar Tudományos Akadémia
elnökének köszöntő szavai
 

Kedves Barátunk!

A millennium évében számos magas színvonalú, sikeres rendezvény került már eddig is megvalósításra. Mi most a rendezvénysorozatba illeszkedo, de mégis egy kicsit más hangvételu, jobban a jövobe tekinto rendezvényt szeretnénk a figyelmébe ajánlani.

A Millenniumi Tudományos Filmszemle és Tanácskozás "a 2001 Urodüsszeia, avagy a jelenné lett jövo" alcímet kapta.

Nem kisebb célt tuzünk magunk elé, mint hogy egy rangos nemzetközi filmfesztivál keretei között, ahol a film mellett megjelenik a tudomány által ihletett kortárs muvészet is, kérdéseket vessünk fel és próbáljunk választ is keresni rájuk.

A rendezvény néhány tanulmány és a nevezési lapok közreadásával rövidesen kezdetét veszi. Csúcspontja természetesen az az egy hét lesz, amikor a fesztivál eseményei megrendezésre kerülnek, 2001. június 15-20. között.

Mivel fesztiválunk mindenki számára nyitott, örömmel vennénk, ha Önök is csatlakoznának rendezvényünkhöz.

A Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál olyan különbözo mufajú filmalkotásoknak biztosít fórumot, amelyek valamilyen formában a tudományhoz kapcsolódnak: tudományos munkáról, tudományos eredményekrol szólnak, vagy cselekményükben, nyelvükben, eloadásmódjukban fontos szerephez jut a tudomány.

A filmszemlére az alábbi témákban várunk filmeket:

Olyan tudományos-ismeretterjeszto filmek, amelyek újszeru, kreatív módon tárgyalnak tudományos, vagy azzal összefüggo kérdéseket. /Értelemszeruen nem tartoznak ezek közé a hagyományos oktatófilmek, a szakértokkel folytatott tévés kerekasztal-beszélgetések, a szokványos televíziós természetfilmek és sorozatok/.

A tudósokról, tudományos felfedezésekrol készült dokumentum- és portréfilmek.

Olyan hosszú és rövid játékfilmek, amelyeknek cselekményében fontos szerepet játszik a tudomány, a tudományos tevékenység.

Olyan experimentális filmek, amelyek a tudomány és a technika eredményeit felhasználva törekszenek a mozgóképi kifejezés megújítására.

A tudomány és az áltudomány kapcsolatával foglalkozó filmek.

Áldokumentumfilmek, amelyek nem létezo tudományos felfedezéseket létezoként mutatnak be.
Ifjúsági, amator és elso filmes alkotók filmjeit is várjuk, melyek
természetesen önálló kategóriában indulnak.
Ehhez bemutatóprogram kapcsolódhatna, amely a magyar és az egyetemes filmtörténet legismertebb tudományos és áltudományos filmjeibol adna ízelítot, a Lumiére elotti tudományos osfilmektol az expresszionista aranycsináló filmeken keresztül egészen Kubrick filmjeiig /Clockwork Orange, dr. Strangelove, 2001 Urodüsszeia/, Tarkovszkij Solarisáig, a magyarok közül pedig Kamondi Zoltán, Enyedi Ildikó játékfilmjeiig és az utóbbi évek áldokumentumfilmjeiig /Az igazi Mao, A Wapra-jelentés, A növekvo város/.

A tanácskozás egyik fo témája a vizualitás szerepe az ezredfordulón. A fesztivál muvészeti programjai is a fentiekbol kirajzolódó szellemiséguek lesznek, kiállítások, mozgásszínházi bemutatók és zenei rendezvények várják az érdeklodoket.

Remélem, hogy sikerült felkeltenünk érdeklodését, és partnerként is számítunk az elkövetkezokben Önre.

Szolnok, 2001. január 5.

Tisztelettel:
Demeter István
a Filmszemle igazgatója